Bent u al SMART?

Hallodio! Het is een tijdje geleden dat ik iets van mij heb laten horen, maar ik heb een goed excuus: ik had het verrekte druk met van alles en nog wat. Door deze drukte ben ik mijzelf enorm tegengekomen. Ik heb ontdekt dat je zelfs met acht pootjes niet altijd alles zomaar soepeltjes voor elkaar kan krijgen. Zeker niet als er van alle kanten taken op je af worden gevuurd. Aanvankelijk had ik geen idee hoe ik met al deze vragen en wensen om moest gaan, maar sinds ik van het bestaan van SMART-doelen weet, maken mijn vele pootjes inderdaad licht werk.

SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Door doelen te stellen die voldoen aan deze vijf maatstaven kun je het voor jezelf een stuk rustiger en overzichtelijker maken in je koppie.

Specifiek wil zeggen dat je een concreet doel dient te stellen. Je moet weten wat, waarom en met wie je je doel wilt bereiken. Het doel moet dus eigenlijk gewoon zo duidelijk mogelijk zijn.

Meetbaar betekent dat het resultaat dat bereikt moet worden, zichtbaar is. Er moet duidelijk zijn wat er precies is behaald. Er moet een kwantitatief verschil zijn tussen de begin- en de eindsituatie.

Acceptabel spreekt voor zich: het doel dient geaccepteerd te worden qua grootte, wensen en verwachtingen. Als het doel alleen voor jezelf gesteld wordt, ben jij de enige die het doel hoeft te accepteren, maar als het doel voor anderen gesteld wordt, moet iedereen die er ook maar iets mee te maken heeft het doel goedkeuren of accepteren. Een overleg is wenselijk.

Realistisch houdt eigenlijk gewoon in dat het doel haalbaar moet zijn. Hiervoor moet je kijken naar de middelen die je tot je beschikking hebt voor het bereiken van het doel, de mensen die je zouden kunnen helpen en naar je eigen kunnen en leven naast het nastreven van je doel. Er zijn namelijk genoeg dingen die je zouden kunnen afleiden, waardoor het doel toch net iets minder makkelijk te behalen is dan gedacht en/of verwacht.

Tijdgebonden is niets meer of minder dan dat er een datum of moment gevonden wordt waarop je je doel start of juist bereikt hebt. Het is hierbij belangrijk te kijken naar wat je precies wilt en wanneer je dat precies wilt. Je moet jezelf wel genoeg tijd geven, anders raast de stress net zo hard door je lijf als wanneer je zonder SMART-doelen werkt.

Deze vijf letters hebben mij enorm geholpen de rust te bewaren in mijn kleine lijfje. Door het stellen van SMART-doelen kan ik veel beter duidelijk maken wat ik wanneer wil. Dat is fijn, want als ik mijn doel uit het oog verlies of als ik het allemaal even niet meer zie zitten, kan ik op dit overzicht terugvallen. Ik moet alleen niet vergeten dat ik niet de hele wereld in mijn eentje kan dragen – zelfs niet met acht pootjes – en niet alles in Usain Bolt-tempo hoeft – ook niet met acht pootjes. Doelen stel ik voor mijzelf en voor niemand anders.

Spinam de Spin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spinam Whatsapp
Stuur ons uw bericht