Allemaal succesvol !?

Iedereen wil succesvol zijn. En als je alle boeken en andere publicaties moet geloven kan iedereen succesvol zijn. Succesvolle mensen schrijven en vertellen graag over hun succes. Kopieergedrag is wat veel mensen dan doen. Het kijken van interviews en het lezen en kopen van de boeken levert de hoop op dat we verder komen. Dat we net zo succesvol kunnen worden. Ikzelf denk niet dat dit tot hetzelfde succes zal leiden. Dat is niet ook de bedoeling.

Succes is voor iedereen anders en dat moet ook zo zijn. Succes is geen wetenschap. Succes is datgene wat ons zo trots en blij maakt dat we op verjaardagen te horen krijgen dat we er maar eens over moeten ophouden. Waar hoop er voor zorgt dat we ‘s morgens opstaan uit ons bed, zou succes ons ‘s avonds tevreden in slaap moeten laten vallen. Succes is een samengestelde emotie die grotendeels bestaat uit erkenning en de energie die het kost om er te komen.

Zonder erkenning heeft u geen succes. Als niemand er is om te erkennen en te bevestigen wat u bereikt hebt, dan zal het gevoel van succes uitblijven of van korte duur zijn. Het is verkeerd om uw gevoel van succes volledig te laten afhangen van anderen. U moet de erkenning niet nodig hebben als bevestiging. U moet niet uw eerste keer meedoen aan een talentenshow om te winnen. U moet meedoen om na afloop het gevoel te hebben dat de act gelukt is. U heeft het gedaan.

Het gevoel van succes is evenredig groot aan de inspanning die het kost. Talent is een grote factor in de energie die nodig is. Plezier is een tweede grote factor. Een marathon lopen valt niet mee als u niet van hardlopen houdt. Talent brengt u vooraan in de eindstand. Maar het gevoel van succes is voor menigeen groter, ondanks dat ze niet in de top belanden. En als ik dat zie, vind ik dat prachtig.

Om succesvol te zijn moet u wel in staat zijn om met feedback om te gaan. Sterker nog, u zoekt het op. Eerlijke en oprechte feedback zal u verder helpen. Ontbrekende of feedback uit medelijden zal u niet helpen. Ikzelf kreeg ooit te horen dat ik erg goed ben in het bedenken en opstarten van ideeën. Maar dat afmaken altijd een probleem zou kunnen zijn. Mijn eerste reactie was dat dit een raar verhaal was. Ik maak zo vaak iets af. Maar later begrijp ik het beter. Het is niet fout of goed, maar het is een onderdeel van wie ik ben. Ik kan er maar beter rekening mee houden.

Het streven naar succes kan echter ook schadelijke gevolgen hebben. De vader die geld als succesvol ziet en geen tijd maakt voor zijn gezin. De ander die winnen als succesvol ziet en dat ten koste van anderen wil bereiken. Investeringsfondsen die bedrijven kopen, het aankoopbedrag op de balans zetten en daarmee een bedrijf met een grote schuld opzadelen is een hedendaags voorbeeld. De manager die zijn medewerkers niet op training wil laten gaan omdat dit geld en omzet kost en dus op zijn resultaat drukt denkt alleen aan zijn eigen functioneringsgesprek. En zo kan ik er nog veel meer bedenken. Duurzaam succes gaat echter niet ten koste van anderen. Duurzaam succes gaat in evenwicht met uw omgeving. Lees de voorbeelden er nog maar eens op na. Voelt het aan als echt succes?

Als succes een emotie is die bestaat uit inspanning en erkenning, dan lijkt het simpel. We doen ons best en de rest komt vanzelf. Als u een boek over succes schrijft, dan kan het werken. Als u anderen weet te overtuigen dat u alle wijsheid bezit, dan leidt een boek over succes naar succes. Maar toch zien we dat dit niet werkt. Ook veel boeken lezen over succes maakt u niet succesvoller. Het helpt u wel op weg, maar dan moet u zelf iets gaan doen. U moet zelf in beweging komen.

Mensen die zichzelf succesvol vinden hebben wel wat eigenschappen gemeen. Ten eerste hebben ze passie en overtuiging over wat ze doen. Met andere woorden ze willen het doen en vinden het leuk. Als u een vraag stelt over wat ze doen, dan praten ze daar graag over. En zeker niet alleen om u iets te verkopen. U maakt dan een tomeloze energie los waar menigeen jaloers van wordt. En u merkt meteen op dat u met een sociaal en communicatief persoon te maken heeft. En ook dat is zeker niet onbelangrijk.

Maar bovenal hoor je in het gesprek dat er een heldere normen en waarden doorheen klinken. Vaak zelfs een hoger doel waar de persoon oprecht in gelooft. Een reden achter zijn motivatie om dit te doen. Vaak ook meteen het idee dat succesvol is. Een min of meer uitgewerkt idee met haalbare stapjes waarvan duidelijk is dat het niet vanzelf zal gaan. Werken aan die stapjes is de werkelijke sleutel tot uw succes. U zult de benodigde competenties en voorwaarden zelf één voor één moeten vergaren. Maar u hoeft het niet alleen te doen. Kijk om u heen.

Ikzelf ben als ondernemer en privé persoon werkzaam in het onderwijs. Dat was mijn droom na een lange carrière in de ICT projectmanagement en servicemanagement. Het is door omstandigheden eerder geworden. Vervelend voor het moment, maar ook een kans. Alle zaadjes die ik in het verleden gepland had werden aangevuld door een noodzaak om mijn leven te veranderen. Ik ben aan de slag gegaan met de kernwaarden waarmee ik verder aan de slag ging. Voor mij is het succesvol dat Spinam boven de tien medewerkers gaat groeien. Onze uitgeverij heeft inmiddels acht publicaties uitgegeven. We hebben ook al bijna tien mensen een kans gegeven die ze gepakt hebben, waaronder mijn vrouw.

Maar wat mij verbaasd en verrast heeft is de mededeling van mijn dochter van acht jaar. Zij kondigde aan dat ze een boek aan het schrijven is. En wel een hele serie. Ze is er nu al drie maanden mee bezig. Mijn dochter heeft een idee en gaat er aan de slag. Net als pappa was haar onderbouwing. Meer succes heb ik dit jaar niet meer nodig. Nee, rijk zal ik nooit worden. Of beter, ik zal nooit veel geld bezitten. Rijk ben ik al.

Daniël Doorn, eigenaar Spinam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spinam Whatsapp
Stuur ons uw bericht