Voorwaarden voor- en achteraf

Een recente hoax op Facebook deed me weer eens nadenken. De laatste tijd zie ik weer vaker een status op Facebook, die gebruikers van elkaar kopiëren om zo een verklaring af te leggen van hun privacy op het sociale netwerk. Het hardnekkige idee dat het posten van deze verklaring enige bescherming zou bieden aan de persoonlijke gegevens, foto’s en andere zaken die de gebruiker op Facebook heeft geplaatst. Het eenzijdig aanpassen van de voorwaarden kan echter niet. En je bent al akkoord gegaan bij het gebruik van Facebook. Zonder akkoord kun je het niet gebruiken.

Ook andere bekende merken maken gebruik van voorwaarden waar in feite niemand mee akkoord zou moeten gaan. Apple wil bezit van alle muziek op je computer. Windows bepaalt wel dat ik mijn Office 2013 moet gaan upgraden op straffe van een vijftal waarschuwingen per dag. Ook bepaald Windows wel wanneer mijn computer opnieuw opgestart moet worden. Het opslaan van de bestanden mag ik weer zelf doen. En Google wil graag weten wat jij wil weten en wat je allemaal doet op het internet. Bij een aankoop krijg ik hetzelfde product drie maanden lang als advertentie te zien. Het nut en de noodzaak ontgaat me, maar de voorwaarden geven die ruimte.

Klanten hanteren wel eens inkoopvoorwaarden. Zolang dat evenwichtig is, maakt het me niet uit. Maar niet altijd is dat zo. Zo zou ik van die ene klant opeens een les niet meer mogen geven voor een periode van twee jaar. En dat was meteen na het ondertekenen van een raamovereenkomst. Dus een opdracht zat er nog niet eens bij. Ook werd een verplichte registratie bij een register en het verplicht BTW vrij factureren opgelegd. Onder het mom dat dit voor iedereen hetzelfde was.

Tsja, mensen we hebben wel degelijk een keuze. Met Facebook heb ik geen probleem. Ik weet dat alles wat ik plaats gezien kan worden. En dat is de bedoeling. Apple gebruik ik niet en Windows klik ik weg. Google hou ik in toom met anonimisering. En de aspirant klant heb ik gemeld dat deze voorwaarden mij te ver gingen. Ik geef les aan vele klassen en dat wil ik zo houden. Ik ben een vrij mens en dit keer zeg ik nee. Het achteraf veranderen van deze voorwaarden werkt niet, dus ik zeg vooraf nee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spinam Whatsapp
Stuur ons uw bericht